Zintuigen (I)


Gezond / Saturday, December 15th, 2018

-door Linda-

Mijn zintuigen zijn enorm goed ontwikkeld, daar maak ik altijd dankbaar gebruik van. Ondanks dat ik er best mee heb geworsteld in mijn leven, want waarom zie, hoor, ruik, voel, proef ik wel van alles en mijn vrienden en vriendinnen niet? Inmiddels heb ik het volledig omarmd en maak ik er vaak dankbaar gebruik van! In mijn werk als huisarts zet ik het automatisch in, mijn ‘fingerspitzengefühl’ laat mij bijna nooit in de steek. En ik heb geaccepteerd dat de meeste mensen zich niet altijd zo bewust zijn van onze omgeving, ik voel me daarbij geen buitenbeentje meer, maar kan weleens jaloers worden op mensen die niet zoveel last hebben van al die externe factoren. Ik heb geleerd om het  niet meer als handicap te zien, maar als ‘gave’.  Ook als ik buiten ben neem ik veel waar; zo zie ik regelmatig bijzondere dieren en dat is absoluut genieten! Het geeft me ook een heel veilig en zelfverzekerd gevoel,ook met mijn gezin; ik weet dat ik kan vertrouwen op mijn zintuigen. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat ook mijn dochters zeer sterk ontwikkelde zintuigen hebben, maar dat is niet zo gek met twee scherp afgestelde ouders! En…om het plaatje compleet te maken, hebben wij drie jaar geleden een supergevoelige hond uitgekozen! Het nadeel  is wel dat ik het lastig vind om rust te vinden, die zintuigen zet ik niet zomaar uit. Ik zal een voorbeeld geven: Iedere avond val ik als een blok in slaap (zeker sinds ik kinderen heb…) ,maar ook ‘s nachts gaat mijn waarneming gewoon door! Met regelmaat sta ik ‘s nachts door het slaapkamerraam naar buiten te kijken naar wat er zoal in de straat gebeurt. Een aantal jaren geleden waren er kort achter elkaar inbraken in de straat; achteraf bleek dat ik het heb gehoord en zelfs voor het raam ben gaan staan…helaas was het niet vanuit het slaapkamerraam te zien.  Ook sprong ik een keer vanuit mijn slaap uit mijn bed, omdat er een spin over mijn arm liep! (spinnenfobie…) Chris die mij niet kon geloven en mij wijs wilde maken dat ik het gedroomd moest hebben, was dan ook verbaasd toen we de spin over mijn nachtkastje zagen weglopen; een grote zwarte … Ik heb dan ook vaak een hekel aan het bezoeken van druk bezochte plaatsen, zoals beursen, markten, pretparken, kermis enz. Hoewel ik echt wel kan genieten van een popconcert of een leuk feest. En ik neem naast al die mooie dingen, ook alle nare dingen waar…vervuiling, agressie, criminaliteit, niets lijkt me te ontgaan. Daarnaast heb ik een onuitputtelijk geheugen, waarin ik de meest uiteenlopende details opsla. Ik leer met mijn zintuigen, maar soms ook ongewenste dingen.

Nu na een aantal dagen ‘logeren’ in ons nieuwe huis in een rustige omgeving valt me op dat mijn zintuigen rust krijgen. De nachten en dagen voelen ineens veel langer, op een hele positieve manier; ik hou voor het eerst sinds tijden weer eens uren over in een etmaal! Dat was me weleens vaker opgevallen hoor, maar dat kon ik dan verklaren doordat we op vakantie waren, dus dat er verder geen verplichtingen waren en er geen werkgerelateerde stress kon zijn. Maar nu, tijdens een zeer stressvolle periode (verhuizen, bedrijfsovername, feestdagen enz.) , word ik regelmatig midden in de nacht wakker in Exloo (van een dochter, van pijnlijke ledematen door het slapen op een stretcher, of een vreemd geluidje in het vreemde huis) en heb ik steeds het gevoel dat ik er al een hele nacht op heb zitten, maar blijk ik nog maar net enkele uurtjes te hebben geslapen! En ook overdag; ik heb honderden klussen te doen, ben de hele dag actief en toch lijken de dagen veel langer te zijn. Ondertussen genieten we met de meisjes in onze tuin van de vogeltjes en de eekhoorntjes die van boom naar boom achter elkaar aan springen! Mijn hoofd krijgt rust, wat heerlijk!! Ik verheug me nu dus enorm op de periode na de verhuizing en bedrijfsovername, op de ‘nieuwe’ sleur, wat moet dat heerlijk worden! Al die hobby’s die ik graag zou oppakken, zou ik daar echt tijd en ruimte (in mijn hoofd) voor krijgen?!

Wordt vervolgd….